Wat is eenzaamheid?

Misschien herken je dat wel: Je bent net met studeren gestart en je lijkt maar geen aansluiting te vinden bij mensen. Je collega’s. Er wordt veel van je gevraagd. Je hebt het gevoel dat je er niet bij hoort, zonder dat je weet wat je daaraan kan doen. Je voelt je verloren, bent kribbig en denkt dat je zelfs achterdochtiger bent dan je van jezelf kent. Het kan zijn dat je last hebt van een gevoel van eenzaamheid.

Eenzaamheid voelt niet alleen naar, het is ook slecht voor je sociale én fysieke gezondheid

Het maakt dat je je steeds verder terugtrekt, geen zin meer hebt in mensen om je heen. Dat je minder zelfvertrouwen hebt. Kribbiger wordt waardoor mensen je minder aardig vinden. Slechter gaat eten. Dat je sneller ziek wordt en je minder snel en goed herstelt. Het geeft je stress, met alle bijbehorende stressklachten zoals hoge hartslag, hoge bloeddruk en uiteindelijk hart- en vaatziekten.  Bovendien is er een verband aangetoond tussen eenzaamheid en de ontwikkeling van Alzheimer. En mensen die zich 10 jaar eenzaam voelen, overlijden 10 jaar eerder dan leeftijdgenoten. En dan het meest vervelende: het ene versterkt het andere.

Het laat je anders denken. Sociale situaties voelen spannender, je hoort minder goed de positieve dingen die mensen vertellen en je ziet niet meer goed aan een gezicht wat iemand denkt. Dat is niet jouw schuld, dat is hoe je hersenen werken. Wist je dat eenzaamheid te zien is op hersenscans? Hetzelfde gebied licht op als wanneer je emoties bij fysieke pijn voelt. Niet zo gek, als je je bedenkt dat je eenzaamheid ook kan omschrijven als sociale pijn.

Om al deze redenen én meer, gebruik ik de volgende definitie van eenzaamheid, geformuleerd door Jeanette Rijks, eenzaamheidsexpert:

‘Eenzaamheid is een fysiek ervaren tekort aan (patronen van) sociale verbinding met andere mensen’.

Wat is eenzaamheid niet?

  • Een reden voor wens- of standaardverlaging
    Een veel gebruikte definitie van eenzaamheid is ‘eenzaamheid is het ervaren verschil tussen gewenste situatie en realiteit’. Deze definitie zegt eigenlijk dat je niet zoveel moet wensen of niet zulke hoge standaarden moet hebben. Maar de behoefte aan sociale verbinding is net als met sambal: sommige mensen vinden het heel lekker, sommige mensen rennen al naar de waterkraan als ze er alleen al aan dénken. De ene heeft er meer behoefte aan dan de ander en je kan niet voor een ander bepalen wat hij of zij wil. Het ligt niet aan jou. Echt niet. Jouw ambities en wensen, zijn jouw ambities en wensen. Klaar.
  • Sociaal isolement
    Iemand kan een paar mensen per week of per maand zien en daar volledig tevreden mee zijn. Iemand kan ook veel mensen en een partner en kinderen om zich heen hebben, en zich toch ontzettend eenzaam voelen. Hoeveel mensen iemand ziet, zegt dus niets over of iemand zich wel of niet eenzaam voelt. Het zegt alleen iets over hoeveel mensen iemand ziet.
  • Zichtbaar
    Of iemand zich eenzaam voelt of niet, is dan ook niet te zien. Alleen wanneer iemand aangeeft zich eenzaam te voelen, kan je zeggen dat iemand zich eenzaam voelt. 

Vraag jij je af of je last hebt van eenzaamheid? Doe dan deze test. Het geeft je een goed beeld. De test is volledig anoniem. Je kunt de uitslag voor jezelf opslaan en laten zien aan mij of een andere deskundige, maar dat is niet verplicht. 

Tijdens het in Nederland erkende traject Creatief Leven leer ik je in 8 weken op eenzaamheid te reageren op een manier die voor jou fijn, gezond én behulpzaam is. Ben je nieuwsgierig naar de cursus Creatief Leven, speciaal ontwikkeld voor als je je eenzaam voelt?

Help ik voel me eenzaam!

Wat is eenzaamheid? feiten over eenzaamheid

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *