Samen met nog een aantal Nederlanders, weet ik als geen ander wat eenzaamheid is, hoe het ontstaat, waarom veel mensen last hebben van dat nare gevoel dat eenzaamheid heet én kan ik je daar in 8 weken bij helpen. Terwijl je er zelf misschien al wel járen mee bezig bent om er vanaf te komen. Er wat aan te doen. Maar niks geholpen heeft tot nu toe.

Ik durf daarmee te zeggen dat ik één van de beste eenzaamheidscoaches van Nederland ben.

Je gaat naar clubs, omdat je dat advies gekregen hebt. Je zoekt afleiding en dat biedt misschien wel éven verlichting, maar dan komt je gevoel toch weer terug. Als het al weggeweest is. Je krijgt wekelijks bezoek van een vrijwilliger, mensen koken voor je, en nog steeds blijft dat gevoel je bekruipen. Of je wordt zelf vrijwilliger bij een organisatie, maar de sociale contacten die je daarmee opdoet, maken niet dat je gevoel van eenzaamheid verdwijnt.

Ik snap het wel hoor: ‘als je je eenzaam voelt, heb je weinig contacten en moet je onder de mensen komen’, is de gedachte. Maar die aanname klopt niet. Om meerdere redenen. Één daarvan: ‘weinig mensen om je heen hebben’ is geen eenzaamheid. Dat is sociaal isolement. En sociaal isolement vraagt om andere hulp dan eenzaamheid. Je plakt ook geen pleister op een open beenbreuk. Dat vraagt om iets anders.

Dus als ik dat zie gebeuren, dan pakt me dat. Het frustreert me dat mensen zonder gedegen kennis van eenzaamheid, overigens met de beste bedoelingen, daar ben ik van overtuigd, proberen te helpen. Maar laat je je been opereren door een schoonheidsspecialist? Of je verstandskies trekken door een bloemist? Nee dat dacht ik al.

Eenzaamheidscoach Utrecht

In het beste geval een gevoel

Eenzaamheid is, in het beste geval, een gevoel. Maar in de basis is eenzaamheid zélfs geen gevoel, dat wordt het pas als we eenzaamheid herkennen als eenzaamheid. In de basis is eenzaamheid een emotie. Een signaal van je lijf. Een signaal van je lijf dat in dit geval zegt: ‘hey, hallo! Je hebt een tekort aan een eerste levensbehoefte!’. Net zoals honger dat doet. Of dorst. Als je honger hebt, ga je ook eten. Als je dorst hebt, ga je ook wat drinken. Overigens geen alcohol, bij voorkeur. Eenzaamheid is een tekort aan een andere eerste levensbehoefte, namelijk sociale verbinding met andere mensen. En dat is iets anders dan sociale contacten aangaan omdat je zo weinig mensen om je heen hebt.

‘49% van de Nederlanders heeft een tekort aan een eerste levensbehoefte. Nu al. Niet in 2030, nu.’

De laatste tijd gaat het steeds vaker over de verwachtte Nederlandse watervoorraad. De nieuwslezer hoorde ik op een gegeven moment zeggen: ‘een dreigend watertekort: dát vraagt om oplossingen!’. Mijn stelling is: ‘dat geldt ook voor eenzaamheid.’ Het percentage Nederlanders dat zich eenzaam voelt, ligt op 49%. Ja, je leest het goed: 49%. 49% van de Nederlanders heeft een tekort aan een eerste levensbehoefte, namelijk een tekort aan sociale verbinding met andere mensen. Zónder die sociale verbinding met andere mensen, ga je namelijk eerder dood dan mét. En daarmee bedoel ik niet het praatje bij de groenteboer of de bakker. Ik bedoel sociale contacten die jou voeden. Sociale contacten waar jij blij en gelukkig van wordt. Waardoor jij je gezien, gehoord, geliefd en goed genoeg voelt. Die passen bij jouw waarden. 49% heeft een tekort aan die eerste levensbehoefte. Nu al. In 2023. Niet in 2030, nu. Sterker: door onderzoeken weten we dat het percentage mensen dat zich eenzaam voelt al decennia rond de 40% ligt. Al decennia lang leeft 40% van de Nederlanders met een tekort aan een eerste levensbehoefte.

En de oplossing van dát probleem, ligt er. Al heel wat jaar. Het is een wetenschappelijk erkende cursus van 8 weken en die cursus heet Creatief Leven, ontwikkeld door Jeanette Rijks, eenzaamheidsexpert. Want nee er is geen jaren nodig om van je gevoel van eenzaamheid af te komen. Echt niet. 8 weken is voldoende. Waarbij je overigens wel bereid moet zijn om de opdrachten van de cursus te doen. En om naar de wekelijkse bijeenkomsten te komen. Maar als dat je helpt om nooit meer last te hebben van je gevoel van eenzaamheid en je wordt begeleid door 1 van de beste coaches van Nederland: waarom niet?

Je aanmelden bij De Bloeiende Vlinder voor het traject Creatief Leven?

Wil je liever bij één van mijn collega’s terecht, bijvoorbeeld omdat dat dichterbij is? Kijk dan hier.

Ik hoop je gauw te ontmoeten!

Wat is eenzaamheid? feiten over eenzaamheid