Als je denkt ‘help ik voel me eenzaam!’, dan gaat het over meer dan dat je niet de (juiste) mensen om je heen hebt. Wist je dat eenzaamheid te zien is op hersenscans? Hetzelfde gebied licht op als wanneer je jezelf heel hard met een hamer op je duim slaat. Eenzaamheid doet letterlijk pijn en is daarmee (ook) een fysieke sensatie. Het maakt niet alleen dat je pijn hebt, ook dat je sneller ziek wordt, zieker wordt, dat je minder snel herstelt én dat je minder goed herstelt.

Eenzaamheid en je persoonlijkheid

Eenzaamheid is daarnaast een constante stressbron (net zoals pijn, overigens). Eenzaamheid is een gebrek aan sociale verbinding met andere mensen. En wat gebeurt er bij ergens een gebrek aan hebben, denk aan het gebrek aan geld? Je lijf spant zich aan. Maar niet alleen de spieren in je lijf, ook je brein verkrampt. Het zorgt ervoor dat je niet meer goed kan nadenken. Ook verleer je het om op een goede, fijne manier sociale contacten aan te gaan. Je wordt kribbiger en andere mensen reageren daarop. Je wordt letterlijk een minder leuk mens.

Hulp bij eenzaamheid Utrecht

Maar gelukkig is daar wat aan te doen! De cursus Creatief Leven helpt je om in 8 weken weer te ontspannen en na te gaan wat je ook alweer leuk vindt om te doen, waar je goed in bent, wat je graag wil doen en hoe je daar kan komen. 

Je moet er alleen wel wat voor doen, maar als je dat af helpt van die nare gevoelens, dan is dat het toch wel waard! Want ook op de langere termijn zorgt eenzaamheid voor proberen. Stress (eenzaamheid is een constante stressbron, remember?) zorgt op de langere termijn voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en ook is er een verband tussen eenzaamheid en de ontwikkeling van Alzheimer.

Maar als jij besluit je opdrachten te maken en elke week naar de bijeenkomst te komen waar je nóg meer opdrachten mag doen om écht van je eenzaamheid af te komen: ik zou het wel weten!

Help ik voel me eenzaam!

Wat is eenzaamheid? feiten over eenzaamheid