Ik kijk er niet van op. Steeds meer mensen gaan met klachten over geheugen- en concentratieproblemen naar de huisarts, sinds de coronamaatregelen. Daar is een simpele (deel)verklaring voor: eenzaamheid.

Eenzaamheid en geheugen

In sociale verbinding leren we. We leren vriendschappen sluiten. Met anderen om te gaan. Wat we fijn vinden en wat niet. Als die sociale verbinding wegvalt, komt dat leren tot stilstand en de kennis valt weg. Je kan dat vergelijken met het aanleren van een taal. Door het ontwikkelen van zogenoemde neurale paden, ontwikkel je de vaardigheid van een nieuwe taal. Gebruik je die vaardigheid niet, dan verdwijnt de kennis en moet je steeds beter je best doen om het je te herinneren. 

Je kan het ook vergelijken met het (niet) gebruiken van je spieren. Als je een paar dagen alleen maar op bed ligt, verlies je 10 tot 15 procent van je spiermassa. Het is dus het beste om actief te blijven. Met elkaar in verbinding te blijven. Zonder dat, loop je simpelweg tekorten op. Tekorten die je echt aan moet vullen om dat te krijgen wat jij nodig hebt. Net zoals dat je voldoende voedsel en drinken binnen moet krijgen om te kunnen functioneren.

Wat is eenzaamheid? feiten over eenzaamheid