49% van de Nederlanders kampt op dit moment met een gevoel van eenzaamheid. Of eigenlijk durf ik te beweren dat dat percentage hoger ligt, je kan namelijk prima last hebben van de emotie eenzaamheid zonder ‘m te herkennen als een gevoel van eenzaamheid*. We snappen honger, we snappen dorst, we snappen pijn, alle drie zijn het signalen van ons lijf dat er iets niet klopt, maar eenzaamheid hebben we niet zo geleerd te herkennen. Terwijl dat óók een signaal van je lijf is dat je vertelt dat er iets niet klopt.

Als jij honger hebt, dan doe je daar zelf wat aan. Als jij dorst hebt, ook. Als jij pijn hebt, onderneem je ook zelf actie. Je maakt wat te eten, pakt wat te drinken en als je dat niet in huis hebt, ga je naar de winkel. Als je pijn hebt, ga je naar de dokter. En dan kom ik precies op waar ik naartoe wil.

Faciliteren van de juiste hulp

Je onderneemt zelf actie als er iets niet klopt. Je klopt aan bij een hulpverlener (de supermarkt of de dokter, in bovenstaand geval) en de overheid faciliteert de mogelijkheid dat de hulpverlener er is. Alhoewel dat in het geval van de supermarkt niet helemaal klopt, maar hey. Ook ik gebruik weleens minder goede voorbeelden 😉 

Het voorbeeld van de dokter klopt echter wel!

De overheid faciliteert die dokter o.a. door scholing. Maar de verantwoordelijkheid voor het oplossen van je probleem, ligt bij jou. Als jij niet aangeeft dat er iets niet klopt, kan er ook geen hulp komen. 

Zo gaat het ook met jouw gevoel van eenzaamheid. Omdat jouw gevoel niet te zien is, zul je er zelf over moeten communiceren. Dat is lullig misschien, maar als jij pijn hebt, en eenzaamheid is overigens letterlijk pijnlijk voor je lijf, trek je ook aan de bel. 

Je trekt alleen niet aan de bel bij een bloemist, als je een rotte kies hebt. Of als jij een mooi bloemstuk wilt, loop je niet een dierenspeciaalzaak binnen. Ga jij naar de fietsenmaker als je kattenvoer nodig hebt?

De EOD en hun expertise

Ik zal je een ander voorbeeld geven, Wat extremer misschien, maar het maakt het denk ik des te duidelijker. En voordat je je afvraagt hoe ik nou weer op déze vergelijking kom: hij is geïnspireerd op een incidentje in mijn stadsie. Maar klopt wél! Komt-ie:

Als er een verdacht pakketje wordt gevonden, een mogelijk explosief, dan wordt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie gebeld. Het onschadelijk maken van dat pakketje wordt niet overgelaten aan de politie en ook niet aan de brandweer, terwijl die toch ook echt wel wat kunnen met gevaarlijke stoffen. Maar het onschadelijk maken van verdachte pakketjes, is niet hun expertise. Wel die van de EOD. En dus wordt de EOD gebeld.

De verantwoordelijkheid van een specialist eenzaamheid

Zo doe je er ook goed aan een specialist te zoeken om je te helpen jouw gevoel van eenzaamheid aan te pakken. Iemand die er speciaal voor opgeleid is. Want het mag dan jouw verantwoordelijkheid zijn het op te lossen, je hebt wel hulp nodig en dát is de verantwoordelijkheid van de specialist. Mij en mijn collega’s vind je hier

Help ik voel me eenzaam!

Zie ik je bij het volgende traject Creatief Leven?

-> Het blog liever luisteren als podcast? Dat kan! Klik hier.
*Meer weten over het verschil tussen de emotie en het gevoel ‘eenzaamheid’? Luister dan naar podcast 3. 

Wat is eenzaamheid? feiten over eenzaamheid