Eenzaamheidsspecialist Ymkje van den Dobbelsteen cursus Creatief Leven

Wat zegt de eenzaamheidstest?
De test geeft een beeld van hoeveel last je hebt van eenzaamheid. Het is handig om ‘m in te vullen voordat je mee gaat doen aan de cursus, maar niet verplicht. Net zoals dat het fijn kan zijn de uitslag te laten zien aan een specialist, maar ook dat niet verplicht is.

Ik wil wel, maar vind het echt heel spannend. Wat nu?
Iets nieuws doen, voelt altijd spannend. Iedereen in de cursus doet dit voor het eerst en ik kan je verzekeren dat je niet de enige bent die het spannend vindt. Je bent van harte welkom, ook met de spanning die je voelt! Ik verzeker je dat die spanning snel verdwijnt. Echt! Het komt (is al) helemaal goed.

En vergeet niet: hulp vragen is geen zwakte. Het is een kracht van moed. En zelfzorg!

Het komt me nu niet zo goed uit. Kan ik ook op een later moment meedoen?
Ja, zeker. Toch: het is belangrijk om zo snel mogelijk je gevoel van eenzaamheid aan te pakken. Want hoe langer je ermee wacht, hoe minder makkelijk het wordt. Wil je even overleggen over waar je verstandig aan doet? Stuur me een email en ik reageer binnen 48u.

Ik krijg op dit moment ook therapie. Kan ik meedoen?
Ja, heel vaak kan dat! Soms is het alleen niet zo fijn. Doe dit dan ook altijd in overleg met degene bij wie je therapie volgt, omdat te veel verandering op hetzelfde moment niet fijn is. Houd er bovendien rekening mee dat het kan zijn dat Creatief Leven iets minder goed effect heeft als je ook last hebt van andere dingen dan alleen een gevoel van eenzaamheid.

Ik gebruik medicatie tegen psychische klachten. Kan ik meedoen? 
Ja, heel vaak kan dat! Soms is het alleen niet zo fijn. Doe dit dan ook altijd in overleg met degene bij wie je therapie volgt, omdat te veel verandering op hetzelfde moment niet fijn is. Houd er bovendien rekening mee dat het kan zijn dat Creatief Leven iets minder goed effect heeft als je ook last hebt van andere dingen dan alleen een gevoel van eenzaamheid.

Ik lees in de algemene voorwaarden dat het bedrag door de deelnemer zelf overgemaakt moet worden. Waarom is dit?
Ik vind het van belang dat deelnemers zelf een financiële bijdrage leveren aan Creatief Leven. Het helpt je motivatie te vinden om mee te doen en alle opdrachten te maken. Het traject bevat precies datgene dat nodig en noodzakelijk is om je gevoel van eenzaamheid aan te pakken. Het is dus van belang dat je alle bijeenkomsten er bent en alle opdrachten die je meekrijgt om thuis te doen, ook thuis doet. Het is dus eigenlijk een hulpmiddel.

Ik zou graag na start van de cursus willen betalen. Kan dat?
Omdat ik veel materiaalkosten heb om de cursus mogelijk te maken voor je, is het nodig van tevoren te betalen. Het is dus niet mogelijk dit tijdens of na Creatief Leven te doen. Dit geldt ook voor bedrijven waar ik Creatief Leven in company verzorg.

Ik zou graag door een andere organisatie mijn investering willen laten vergoeden. Kan dat?
Ja, in principe kan dat. Wel is het daarbij alleen mogelijk om de vergoeding tussen jou als deelnemer en de vergoedende partij te regelen. Het is niet mogelijk de vergoeding direct aan mij te (laten) betalen. Ik ga met jou als deelnemer een traject aan en verwacht dat je zelf zorgdraagt voor de financiën.

Ook als je de cursus vergoed krijgt door een organisatie, is het nodig vóór start van de cursus te betalen. Ook als dat betekent dat je pas later de vergoeding van de andere organisatie krijgt. Dit geldt ook voor bedrijven waar ik Creatief Leven in company verzorg: als de subsidie nog niet binnen is, verwacht ik toch een betaling voorafgaand aan de start van de cursus.

Tip: vraag goed bij de vergoedende organisatie na of ze de vergoeding naar jouw rekening over kunnen maken. Sommige organisaties kunnen/willen dat absoluut niet. In dat geval zou het betekenen dat vergoeding niet mogelijk is, niet van die organisatie in ieder geval.

Wat is eenzaamheid? feiten over eenzaamheid