Vaak krijg ik de vraag: huh? Eenzaamheid aanpakken in 8 weken? Kan dat? Het antwoord is: ja. Zeker! Het hoeft geen enorm lang proces te zijn. En vooral: geen enorm en vervélend proces.

Eenzaamheid aanpakken begint bij de hersenen

Eenzaamheid verandert je hersenen. Van je eenzaam voelen naar je niet meer eenzaam voelen, is een proces. Een proces van verandering. Het duurt ongeveer 42 dagen voordat je hersenen gewend zijn aan iets nieuws.

Eenzaamheid aanpakken: niet meer denken in problemen

Ik zal je een voorbeeld geven: Vaak zie je, ook bij hulp bij eenzaamheid, dat er veel gesproken wordt over problemen. Dat is iets waar we als mens erg goed in zijn: denken in problemen. Dat hadden en hebben we ook af en toe nodig, om ons weg te houden van gevaar. Dus fijn dat dat systeem er is! Alleen we kunnen er ook in doorslaan en dat is wat er gebeurt op het moment dat je je eenzaam voelt. Je gaat vooral in problemen denken. 

Eenzaamheid aanpakken: Creatief leven

Tijdens Creatief Leven doen we dat juist níet, over problemen praten. Dat kun je namelijk, zeker als je je eenzaam voelt. En het gaat er nou juist om dat je daar vanaf wilt. Je wil iets nieuws en dat betekent ook: weg van de problemen.

We doen dat op verschillende manieren. 1 van die manieren is: lol maken. Leuke oefeningen doen, waarbij we kunnen lachen. Het oplossen van je gevoel van eenzaamheid is een feestje. Een feestje dat gevierd mag worden, alleen al omdat je besloten hebt voor jezelf op te komen en wat aan je gevoel van eenzaamheid te doen. Daar is oprecht moed voor nodig! En dat je die moed getoond hebt, is plezier waard.

Wil je meer weten over de Nederlandse erkenning van Creatief Leven en waarom het zo goed werkt? Kijk dan hier

Wat is eenzaamheid?