49% van de Nederlanders heeft op dit moment last van eenzaamheid. 49%. 20% van Nederland is ouder dan 65 jaar. Kunnen we dan nu stoppen over dat eenzaamheid een ouderenprobleem is? 😊 

Oorzaken van eenzaamheid

Eenzaamheid ontstaat na een verandering in je leven, omdat de verandering invloed heeft op je sociale verbinding met andere mensen. Het piekt bij een leeftijd van ongeveer 19 jaar en eerste jaar na de geboorte van het eerste kind, is het meest eenzame jaar in het leven van een vrouw. Eenzaamheid kan dus ook ontstaan na bijvoorbeeld een burn-out*. Eenzaamheid heeft niks te maken met leeftijd, of je wel of geen mensen ziet, hoe vaak je je huis uit komt en of je een relatie hebt. Niks. Ook niet met welke studie je doet. Waar je woont. Welk werk je doet. Wat uitmaakt, is de vraag: Heb ik voldoende verbinding met mensen? Heb ik de sociale verbinding met andere mensen die ik nodig heb in mijn leven? En als dat niet zo is: hoe zorg ik ervoor dat ik wél de sociale verbinding met mensen voel die ik nodig heb?

*Zie voor meer informatie over stress en burn-out www.josnierop.nl.

Oorzaken van eenzaamheid: hulp zoeken

Als het antwoord op die laatste vraag ‘weet ik niet’ is, wordt het hoog tijd dat je een specialist eenzaamheid opzoekt. De kans is groot dat je je anders eenzaam blíjft voelen én dat dat gevoel niet meer vanzelf weggaat. Oh ja: én het wordt steeds minder makkelijk om wél de sociale verbinding met andere mensen aan te gaan die je nodig hebt. En nog zoveel meer. Ook als je naar je studie blijft gaan en eens een extra club bezoekt om eens wat meer onder de mensen te komen. Het helpt niet.

Waarom ik graag met jonge mensen werk

Weet je waarom ik graag met jonge mensen werk? Omdat je nog zo’n leven voor je hebt. Omdat ik jou gun dat je kan leven zonder last te hebben van eenzaamheid. Zónder het gevoel te hebben dat je faalt. En omdat eenzaamheid zo’n invloed heeft op je leven. Maar ik kan niet ruiken wie zich eenzaam voelt en hulp nodig hebt. Of het voor je oplossen. Ik kan je wel hélpen je gevoel aan te pakken. Je zal je wel zelf moeten melden en die hulp moeten zoeken.

Oorzaken van eenzaamheid: de aanpak

Ik beloof je: we gaan het leuk hebben. We gaan kijken naar wie je bent, wat je leuk vindt om te doen, wat je goed kan, wat je belangrijk vindt in je leven, waar je graag naartoe zou willen in je leven en hoe je daar een voor jou kloppende draai aan kan geven. Geen saaie bedoeningen, geen stomme, zware, ellenlange gesprekken, problemen uitdiepen, want dat maakt het alleen maar ellendiger. En ik wil je juist helpen van je eenzaamheid áf te komen. Niet je dieper in de ellende te kletsen. Dus ik spreek direct met je af dat we het niet over je problemen hebben. Problemen zijn niet leuk. Je gevoel van eenzaamheid aanpakken wél.