Hoi! Ik ben Ymkje en ik ben gecertificeerd Specialist Eenzaamheid!

Op 12-12-2012 (hoe verzin je het..) meldde ik mij ziek van mijn werk. Een lange, heel lange periode van herstel volgde.  En mán wat heb ik me eenzaam gevoeld. Niemand leek mijn struggle te begrijpen. Na 6 weken begonnen de opmerkingen: ‘moet jij niet weer eens aan het werk?’. Ik voelde me ‘mislukt’. ‘Afgeschreven’.

Totdat ik het zat was. In 2015 had ik voor de zoveelste keer een week geen afspraken in mijn agenda en ik keek uit naar een afspraak in het ziekenhuis, waar ik een stevig gesprek met een arts moest voeren. Toen wist ik: hier gaat iets grondig mis. Ik voel me eenzaam en mis sociale verbinding.

Ik ben letterlijk gaan googelen: ‘wat kan ik doen aan mijn gevoel van eenzaamheid?’ 

Ik kwam uit bij de cursus Creatief Leven. Door middel van deze cursus leerde ik wat ik zelf kon doen om mijn gevoel te veranderen. Zelf ben bijvoorbeeld ik single en ik weet uit eigen ervaring dat dat best eenzaam kan voelen, vooral als je zo graag anders wil dan single zijn. Een gezinsleven wil. Of dat je weer aan het werk wil, terwijl dat niet lukt. Door middel van de cursus Creatief Leven heb ik geleerd dat er ook nog andere dingen in het leven zijn die me blij maken. En voel ik mij nu niet langer eenzaam? Jawel, soms. Maar eenzaamheid hoort bij het leven. Het is een signaal van je lijf dat zegt: ‘hey, hallo, je hebt behoefte aan sociale verbinding met andere mensen!’ ‘ Lást hebben van eenzaamheid, is alleen niet de bedoeling. Daar moet je wat aan doen.

40% van de Nederlanders voelt zich (te) vaak eenzaam en sinds corona in ons leven kwam, is dit volgens de laatste gegevens van het RIVM (2022) gestegen tot een gemiddelde van 48%. Sinds jaren houdt mij dit bezig: hoe kán dat? Hoe kán het dat we met zóveel mensen in Nederland wonen en dat zóveel mensen zich zó eenzaam kunnen voelen? En hoe lossen we dat op? Het werd mijn missie om eenzaamheid aan te pakken. Het is mijn missie om mensen weer te laten opbloeien, zodat ze weer als een vlinder door het leven kunnen vliegen.

Wat mensen over mij zeggen:

  • Je bent een natuurtalentje!
  • Ik vind het fijn om met je te sparren over waar ik mee zit
  • Je luistert oordeel-loos en laat míj nadenken over wat ík wil, in plaats van aan te dringen een bepaalde oplossing te moeten kiezen 
  • Je creëert een enorm veilige setting, waardoor het voor mij makkelijker wordt om me open te stellen voor jou en mijn eigen denkproces
  • Je bent concreet in wat je vindt, je adviezen en je hulp

Als ik iemand zou kennen die hetzelfde ervaarde als ik zou ik je zeker aanbevelen, wan je geeft een cursus wat enorm fijn is, maar ook erg gezellig. Daarom voelde ik me snel op mijn gemak. Mede door jou werd ik gemotiveerd elke week spannende opdrachten uit te voeren. Je gaf me een boost, zeg maar! Daarom zou ik je zeker aanraden!’
– Deelnemer –

Mijn kracht zit ‘m in een echte connectie met je maken en je op je gemak te stellen. Ik geloof erin dat je op die manier volledig tot je recht komt en je het beste uit jezelf kan halen. Zo haal je het meest uit je cursus en daar gaat het tenslotte om!

Oh en nog een leuk weetje over mij? Mijn favoriete moment van de week is de zondagochtend tussen 09.45 en 09.55. Dan luiden de kerkklokken bij mij om de hoek. De achterdeur gaat dan open, zodat ik er met een kopje koffie goed naar kan luisteren!

Mijn opleiding tot Specialist Eenzaamheid heb ik gehad bij Faktor5.

Wat is jouw verhaal? Het lijkt me leuk om van je te horen!