Een coach eenzaamheid: wat is dat precies?
Ik heb als coach eenzaamheid een opleiding gedaan gericht op eenzaamheid en het aanpakken daarvan. Als coach eenzaamheid ben ik gespecialiseerd in eenzaamheid. Ik weet wat het is, wat het doet, waarom het niet goed voor je is en wat eraan te doen is. Vaak wordt eenzaamheid bijvoorbeeld verward met sociaal isolement, terwijl dat toch iets anders is. Sociaal isolement is een situatie, je kan aantonen dat iemand weinig mensen ziet. Eenzaamheid is een gevoel en in de basis zelfs dat niet: in de basis is eenzaamheid een emotie.
Coach eenzaamheid: wat doet die precies?
Een coach eenzaamheid helpt jou om je gevoel van eenzaamheid aan te pakken op een gestructureerde, doordachte manier die bij jou past. Geeft je adviezen over wat je het beste kan doen. Geeft ook beleidsadviezen en training aan organisaties.
Als coach eenzaamheid geef ik de training Creatief Leven aan mensen die zich eenzaam voelen. Dit is een cursus van 8 bijeenkomsten én opdrachten die je thuis doet. Ik help je daarmee jouw gevoel van eenzaamheid zelf aan te pakken.
Waarom naar een coach eenzaamheid?
Als jij een gebroken sleutelbeen hebt, ga je niet naar de tandarts. Als je een bos bloemen wil kopen, doe je dat niet bij de automonteur. Maar als we ons eenzaam voelen, zijn we wel geneigd om dat op te laten lossen door iemand anders dan een in eenzaamheid gespecialiseerd persoon.
Eenzaamheid is minder makkelijk te doorgronden dan we denken. Daarom denken zoveel mensen een bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing. Maar wat daarbij vaak over het hoofd wordt gezien, is dat de oplossing niet de aanpak hoeft te zijn.
Stel: je hebt honger. Dan is de oplossing: een boterham eten. Maar dat is niet de aanpak. De aanpak is afhankelijk van de situatie. Als je geen brood in huis hebt, moet je eerst brood kopen, brood afrekenen, brood smeren, brood beleggen, brood snijden en dán brood eten.
Bij eenzaamheid werkt het net zo: vaak wordt gedacht dat sociale verbinding met andere mensen de oplossing is van eenzaamheid. En dat is ook zo! Het is alleen niet de aanpak. Eenzaamheid doet namelijk teveel met je brein om dat ook de aanpak te laten zijn. Dus net zoals met het eten van een boterham als je honger hebt, is er een andere aanpak nodig dan zomaar de oplossing te bieden. Dáárom doe je er verstandig aan naar een coach eenzaamheid te gaan.
Als je een wortelkanaalbehandeling nodig hebt, ga je ook niet naar de huisarts. Toch?
Voel jij je eenzaam en wil je meer weten over mijn manier van werken?