Eenzaamheid is een takke-gevoel’. Zo omschreef mijn opleider Jeanette Rijks het in één van haar lessen.

Misschien herken je dat wel: je bent een tijdje geleden verhuisd en het nieuwe mensen leren kennen, lukt niet zo goed. Of je hebt het gevoel dat mensen je niet goed begrijpen. Of je hebt een partner, kinderen een druk sociaal leven, een leuke baan, en toch heb je het gevoel dat je iets mist. Of je hebt juist géén partner en géén kinderen, terwijl je dat wel zo graag wil!

Het kan zijn dat je last hebt van een gevoel van eenzaamheid.

Eenzaamheid voelt niet alleen naar, het is ook slecht voor je sociale én fysieke gezondheid
Het maakt dat je je steeds verder terugtrekt, geen zin meer hebt in mensen om je heen. Dat je minder zelfvertrouwen hebt. Kribbiger wordt waardoor mensen je minder aardig vinden. Slechter gaat eten. Sneller ziek wordt en je minder snel en goed herstelt. Het geeft je stress, met alle bijbehorende stressklachten zoals hoge hartslag, hoge bloeddruk en uiteindelijk hart- en vaatziekten.  Bovendien is er een verband aangetoond tussen eenzaamheid en de ontwikkeling van Alzheimer. En mensen die zich 10 jaar eenzaam voelen, overlijden 10 jaar eerder dan leeftijdgenoten. En dan het meest vervelende: het ene versterkt het andere.

Het laat je anders denken. Sociale situaties voelen spannender, je hoort minder goed de positieve dingen die mensen vertellen en je ziet niet meer goed aan een gezicht wat iemand denkt. Dat is niet jouw schuld, dat is hoe je hersenen werken. Wist je dat eenzaamheid te zien is op hersenscans? Hetzelfde gebied licht op als wanneer je emoties bij fysieke pijn voelt. Niet zo gek, als je je bedenkt dat je eenzaamheid ook kan omschrijven als sociale pijn.

Om al deze redenen én meer, gebruik ik de volgende definitie van eenzaamheid, geformuleerd door Jeanette Rijks, eenzaamheidsexpert:

‘Eenzaamheid is een fysiek ervaren tekort aan (patronen van) sociale verbinding met andere mensen’.

Wat is eenzaamheid niet?

 • Een reden voor wens- of standaardverlaging
  Een veel gebruikte definitie van eenzaamheid is ‘eenzaamheid is het ervaren verschil tussen gewenste situatie en realiteit’. Deze definitie zegt eigenlijk dat je niet zoveel moet wensen of niet zulke hoge standaarden moet hebben. Maar de behoefte aan sociale verbinding is net als met sambal: sommige mensen vinden het heel lekker, sommige mensen rennen al naar de waterkraan als ze er alleen al aan dénken. De ene heeft er meer behoefte aan dan de ander en het ligt niet aan jou. Echt niet.
 • Sociaal isolement
  Iemand kan een paar mensen per week of per maand zien en daar volledig tevreden mee zijn. Iemand kan ook veel mensen en een partner en kinderen om zich heen hebben, en zich toch ontzettend eenzaam voelen. Hoeveel mensen iemand ziet, zegt dus niets over of iemand zich wel of niet eenzaam voelt.
 • Zichtbaar
  Of iemand zich eenzaam voelt of niet, is dan ook niet te zien. Alleen wanneer iemand aangeeft zich eenzaam te voelen, kan je zeggen dat iemand zich eenzaam voelt. 

Ben je nieuwsgierig naar de cursus Creatief Leven, speciaal ontwikkeld voor als je je eenzaam voelt?

 • Heb je het idee dat je jezelf misschien eenzaam voelt? Dan raad ik je aan deze test te doen. De test is volledig anoniem. De uitslag kun je voor jezelf opslaan en eventueel laten zien aan mij of een andere deskundige. Het is fijn als je de test gedaan hebt voordat je meedoet aan Creatief Leven, maar niet noodzakelijk.

 • Ben je als organisatie geïnteresseerd in de cursus Creatief Leven in company? Je kan het beste even contact met me opnemen om de mogelijkheden te bespreken.