Hoi! Ik ben Ymkje en ik ben gecertificeerd Specialist Eenzaamheid!

Op 12-12-2012 (hoe verzin je het..) meldde ik mij ziek van mijn werk. Een lange, heel lange periode van herstel volgde.  En mán wat heb ik me eenzaam gevoeld. Totdat ik door middel van de cursus Creatief Leven, ontwikkeld door mijn opleider Jeanette Rijks, leerde wat ik zelf kon doen om dat te veranderen. En voel ik mij nu niet langer eenzaam? Jawel, soms. Maar eenzaamheid hoort bij het leven. Het is een signaal van je lijf dat zegt: ‘hey, hallo, je hebt behoefte aan sociale verbinding met andere mensen!’ Net zoals je ook trek krijgt in eten, of dorst kan hebben. Het hoort erbij. Lást hebben van eenzaamheid, is andere koek. Daar wil je vanaf. Daar móet je vanaf. De cursus Creatief Leven geeft de tools om van de last af te komen. 

40% van de Nederlanders voelt zich (te) vaak eenzaam en sinds corona in ons leven kwam, is dit volgens de laatste gegevens van het RIVM (2022) gestegen tot een gemiddelde van 48%. Sinds jaren houdt mij dit bezig. Hoe kán dat? Hoe kán het dat we met zóveel mensen in Nederland wonen en dat zóveel mensen zich zó eenzaam kunnen voelen? En hoe lossen we dat op?

Daar heb ik nu de antwoorden op. En persoonlijk: ik ken last hebben van eenzaamheid. En zoals ik mijn opleider Jeanette Rijks hoorde zeggen in één van haar lessen: eenzaamheid is een takke-gevoel. Waar je vanaf wilt. 

Vanuit peer support (zeg maar het ‘been there, done that’ support) kan ik je leren om er minder last van te hebben. Er op een andere, fijne manier mee om te gaan. Door middel van de cursus Creatief Leven leer ik je omgaan met je gevoel van eenzaamheid.

Het is mijn missie om met name singles die zich eenzaam voelen weer te laten opbloeien, zodat ze weer als een vlinder door het leven kunnen vliegen. Licht, vrolijk, op zoek naar dat waarvan ze weten dat het ze dient en voedt. Zelf ben ik single en ik weet uit eigen ervaring dat dat best eenzaam kan voelen, vooral als je zo graag anders wil dan single zijn. Een gezinsleven wil. Door middel van de cursus Creatief Leven heb ik geleerd dat er ook nog andere dingen in het leven zijn die me blij maken. Niet dat ik me nooit meer eenzaam zal voelen. Gevoelens van eenzaamheid horen bij het leven. Er lást van hebben, is alleen niet de bedoeling. 

Wat mensen over mij zeggen:

  • Je bent een natuurtalentje!
  • Ik vind het fijn om met je te sparren over waar ik mee zit
  • Je luistert oordeel-loos en laat míj nadenken over wat ík wil, in plaats van aan te dringen een bepaalde oplossing te moeten kiezen 
  • Je creëert een enorm veilige setting, waardoor het voor mij makkelijker wordt om me open te stellen voor jou en mijn eigen denkproces
  • Je bent concreet

Mijn kracht zit ‘m in een echte connectie met je maken en je op je gemak te stellen. Ik geloof erin dat je op die manier volledig tot je recht komt en je het beste uit jezelf kan halen. Zo haal je het meest uit je cursus en daar gaat het tenslotte om!

Mijn opleiding tot Specialist Eenzaamheid heb ik gehad bij Faktor5.

Benieuwd wat ik voor je kan doen?